Het is hier nog steeds heel fijn. Ondertussen zijn we ook allerlei klusjes op het terrein aan het doen. We hebben het kippenhok schoongemaakt, het houthok opgeruimd, een oven gemaakt, bladeren geveegd en een hele berg aarde verplaatst. En ja, we hebben ook weer tomatenpuree gemaakt! We moesten er eigenlijk niet aan denken na onze ervaring op de boerderij in Tunuyan, maar gelukkig heeft deze pureer-sessie ons juist over onze afkeer heen geholpen. Ditmaal waren de tomaten namelijk heel erg fris en mooi, de enkele die minder mooi was ging gewoon de groenbak in. We wasten de tomaten stuk voor stuk voor Jim ze razendsnel in een handmolen tot moes prakte. Binnen, om te voorkomen dat er beestjes in kwamen. Deze keer gebruikten we wel een trechter om de flessen te vullen, en werden deze minstens een uur gekookt. Van een deel van de verse puree die over was maakten we een verse soep, en van de mooiste tomaten die we achter hadden gehouden een tomatensalade. We dekten de tafel buiten en aten er met zijn allen heerlijk van! Het is hier erg gezellig met ons drieën, Osvaldo en David, een Engelse jongen. Hij is hier op zijn fiets, en rijdt van het meest zuidelijke puntje van vuurland tot Alaska. Daar hebben we wel bewondering voor! Hij zegt elke avond dat hij de volgende dag weer verder gaat fietsen, maar tot nu toe duikt hij na een uitgebreid ontbijt weer zijn bed in en blijft zo nog een dagje. Dat vinden wij niet erg, want hij is erg aardig en grappig. Hij speelt gitaar, en heeft gisteravond ook bijgedragen aan de opnames. Inca knapt ondertussen heel erg op. Het onzekere scharminkeltje is veranderd in een bijdehante tante. Ze speelt uren met de andere honden en haar ribbetjes zijn zo goed als onzichtbaar geworden. Elke ochtend is ze heel erg blij ons weer te zien, en wij haar!
Femke en Felice zijn de fijne kneepjes van Osvaldo’s kookkunsten aan het leren. Op dit moment regent het hier, voor het eerst sinds we op dit continent zijn. We hebben net een warme appeltaart uit de houtoven gehaald, gemaakt van vers geplukte appels en vers geraapte eitjes. Daar zitten we nu binnen van te smullen, met een lekker kopje koffie erbij. Een goed moment om twee recepten op te schrijven die we van Osvaldo geleerd hebben. Hij zal ons ook nog leren hoe we Argentijnse empanada’s en zijn vega-burgers kunnen maken, zodra we de geheimen daarvan kennen zullen we ze weer met jullie delen!
Osvaldo’s Argentijnse groententaart
Deeg:
- 2 eieren
- 600 gram volkorenmeel
- zout
- klein kopje olie, zoals olijfolie
- 1 glas water
Meng de ingrediënten langzaam tot een deeg. Eventueel kan een beetje bakpoeder gebruikt worden om het luchtiger te maken. Laat het deeg afgedekt rusten.
Vulling:
- 2 eieren
- mix van groenten naar keuze. Wij namen wat we toevallig hadden liggen: courgette, paprika, en wat boontjes. Snijd het allemaal in kleine stukjes. En natuurlijk ui en knoflook!
- zout en peper
- kruiden
Fruit de ui, doe daarna de knoflook erbij en bak even mee. Doe de gesneden groenten erbij, en laat ze zo goed als gaar koken. Voeg ook het zout en peper toe en de kruiden.
Vet een lage quichevorm in. Verdeel het deeg in tweeën, en rol ze allebei uit tot ronde platte pannenkoeken. Leg de eerste plak in de vorm.
Breek de twee eieren boven een kom en kluts ze door elkaar. Gebruik 1 ½ ei om door de groenten te roeren, houd een beetje over om later de bovenkant van de taart mee te kunnen bestrijken. Doe dit mengsel in de vorm, laat de rand van het deeg een beetje vrij. Leg de tweede deeglap erop, en sluit de taart door de twee deeglagen aan elkaar te plakken. Snijd het deeg dat over de rand hangt af, en duw daarna met een vork de twee deeglagen op elkaar zodat een mooie rand ontstaat. Smeer de bovenkant in met het overgebleven ei en prik er met een vork gaatjes in, zodat vocht uit de groente kan ontsnappen. Zet de taart een kwartier in de oven, en klaar!
Osvaldo’s volkorenbrood
Recept voor 5 broden. Het worden vrij stevige en vullende broodjes!
- 500 gram bloem
- 1500 gram volkorenmeel
- 1 liter lauwwarm water
- 2 kleine handjes zout
- 25 gram gist
- 1 theelepel suiker
- 2 kleine soeplepels plantaardige olie
- Een handje sesamzaadjes
Neem een kopje lauwwarm water en doe de gist hierin, samen met een theelepel suiker. Roer het zachtjes zoor elkaar en laat 5 minuten staan zodat de gist begint te schuimen.
Doe de bloem en het volkorenmeel bij elkaar in een grote kom en meng het meel.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan, tot ze donker kleuren en ze lekker ruiken. Plet de geroosterde zaadjes met een deegroller, en doe dit bij het meel.
Maak een kuiltje in het meel in het midden van de kom. Doe in dit kuiltje de olie en het water met de gist, en de rest van het water. Doe het zout aan de rand van de kom bij het meel, zodat het niet direct tegen de gist aankomt. Meng de vloeistoffen langzaam vanuit het midden met het meel. Kneed het deeg goed, neem ook het meel mee dat aan de rand van de kom geplakt zit. Bewerk het goed met je vuisten, gooi het om, hard kneden dus. Er kan eventueel wat water bij, het deeg moet plakkerig zijn: zacht en taai.
Bedek de bovenkant van de deegbal eerst met plastic en leg er daarna een handdoek op. Laat de deegbal een half uur tot drie kwartier rijzen op een warme plaats, zoals de vensterbank. Kneed het deeg daarna weer. Verdeel het deeg in 5 ongeveer gelijke stukken. Maak bollen van de stukken deeg. Kneed het deeg richting 1 punt naar binnen toe, zodat er aan de andere kant een glad oppervlak ontstaat. Laat deze bollen ongeveer een kwartier onder een handdoek rijzen. Zet in de tussentijd de oven aan. Wij hebben hier een oven die op de warmte van een vuur werkt, we hebben geen idee om hoeveel graden het zal gaan in een gewone oven.
Pak een bol en leg hem met de gladde bovenkant op het werkblad. Maak zachtjes een rol van de bol, door met de muis van je hand een flap in het deeg te maken en deze naar binnen te vouwen. Doe hetzelfde met de andere bollen en leg de vijf broden naast elkaar op een ovenplaat. Doe deze zo’n 35 tot 40 minuten in de oven, waarvan het eerste kwartier onderin de oven, daarna bovenin.
Meng in een kommetje wat olie, water en suiker. Smeer dit helemaal rondom op de broden direct nadat ze uit de oven komen. Zo drogen ze minder snel uit!